Hverdagen i teknologien
Kjære unge meg,
Jeg kommer fra fremtiden. Dette brevet blir sendt gjennom tidsreisepotrtalen vi har i fellesrommet i eldre-kollektivet mitt. Håper det fungerer, det er ennå litt usikkert. Jeg er i dag 87 år gammel og bor nå i Etne. Året er 2087. Ganske utrolig, ikke sant? Du lurer sikkert på hvorfor jeg skriver til deg, men det er en god grunn til dette. Det er for å forberede deg på hvordan fremtiden blir. Det er ganske trist, egentlig. Alle forventet flyvende biler, roboter og teknologisk overtagelse. Og vi har jo nesten alt det, men det er ikke bare positivt.
Les mer…
Gamlehjem som du kjenner til eksisterer ikke. Det er så få som har behov for den type pleie nå. Befolkningen er stort sett friskere og klarer i større grad å ta vare på seg selv. Dette er på grunn av den enorme utviklingen i dagens medisin og teknologi.
I stedet har folk flyttet inn i eldre-kollektiv. Her samles eldre som ikke har behov for pleie og hjelp døgnet rundt, men heller behov for at en sykepleier bare kommer innom en gang om dagen, for å sjekke at alt er på stell og eventuelt dele ut medisiner. Dessuten er de sosiale aspektene i et kollektiv positivt for oss eldre.
Eldre-kollektivene kan sammenliknes med studentboligene vi bodde i da vi studerte. Alle oss beboere har egen leilighet med kjøkken, bad og soverom. Men det er også fellesarealer hvor vi kan sosialiseres med hverandre. Dette er fint fordi vi ellers bruker teknologi til alt i hverdagen, det blir et slags pusterom slik at vi ikke kveles av alle signalene. Forskjellen fra datidens studentboliger og nåtidens eldre-kollektiv, er at de er mer teknologisk utformet for å gjøre hverdagen lettere. Dette er en faktor i det at vi ikke trenger hjemmehjelp i like stor grad. Roboter og annen teknologi har tatt over mange av arbeidsplassene.
Jeg har fått en ExTip i kroppen. Denne merker det dersom jeg faller, får feber eller eksempelvis får en infeksjon. Da sendes dataen til sykepleiersentralen. Dette gjør at sykepleierne kan fokusere på beboerne som trenger hjelp - der teknologien ikke strekker til. Selv om dette gjør at vi sosialiseres mindre enn hva våre forfedre gjorde i sine gamlehjem.
Det er i dagens samfunn viktig å følge med på nyhetene. Da jeg var ung kom det både små og store saker fortløpende på nett, i tillegg til papiravisen. Mine barnebarn har aldri holdt en papiravis i hele sitt liv, kun sett dem på teknologisk museum. I dag får vi nyhetene presentert på en ny måte. Vi har hologram-brikker liggende rundt i huset. Jeg ble fortalt av mine foreldre at dette minnet dem om da de selv var små. Fordi nå sitter familiene igjen samlet rundt frokostbordet med hologram-brikkene, og får nyhetene presentert. Disse er interaktive og utformet med designmessige-hensyn. Pressen ansatte mange designere da jeg selv var ferdigutdannet designer, fordi de så behovet for å utforme nyheter på en ny og mer moderne måte - for at folk skulle følge med på nyhetsbildet. Det ble viktigere å kommunisere mer visuelt, fremfor kun gjennom tekst. Denne utviklingen så vi både i pressen, i reklame og i andre medier.
For eksempel i dag var den store nyheten at regjeringen endelig innrømmet at de utdanna for mange sykepleiere da jeg var ung. Eldrebølgen gikk raskere over enn antatt, fordi det var langt ifra like mange som trengte hjelp da de ble eldre. I dag advares det mot å utdanne seg som sykepleier, yrkessjåfører og andre yrker med personlig kontakt, fordi vi trenger færre og færre av dem. Teknologien tar rett og slett over arbeidsplassene. I dag utdannes det flest folk innen teknologi, som SoFamle, ingeniører, HiTeMa og HiTeDa. Heldigvis har de alltid trengt designere, så der var jeg heldig.
En annen endring i samfunnet, er at ordene “feminist” og “rase” ikke brukes lengre. Det er kun noe vi leser om i historiebøkene, siden det er så mange år siden de kampene ble vunnet. I dag tenker vi ikke over at det var en problematikk. Det er ikke så viktig lengre, folk stiller likt. Både på jobb, i kjærlighet og i hverdagslivet. Det er heller personlige styrker som står høyt, og folk blir verdsatt ut i fra hva de kan og ikke ut ifra utseendet.
Byene i Norge har blitt ganske store, men minimalistiske. Alle klossene er sorte og hvite. Ja, vi bor i klosser forresten. De er svært så enkle og moderne. Butikkene i gaten er borte, mat og andre varer får vi levert på døren av HiTeRob. Sentrum av byene består heldigvis mer av sosiale møtesteder som museer, kino, lekeplasser, kafeer og restauranter. Alle ubetjent, selvsagt. Dette veier opp for den usosiale teknologien. De fleste opplevelsene får vi gjennom hologram-brillene, som er en intens, men samtidig spennende, opplevelse hver gang.
Disse brillene er også der vi har sosiale medier, som er sammensmeltet med den virkelige verden. Det er her vi møter både nye og gamle bekjente. Det er ikke så mange nære relasjoner lenger, den digitale verden har på en måte fjernet muligheten for å ha de dype og innholdsrike samtalene. Det har blitt byttet ut med raske meldinger og beskjeder. For den yngre generasjonen er det veldig upersonlig, og folk er redde for å dele for mye om seg selv.
Jeg frykter at utviklingen vi ser i samfunnet i dag, kan føre til mer ensomhet. Det burde kommet mer sosial teknologi for mange år siden, slik at generasjonene etter meg lærte om nærkontakt og sosiale relasjoner. Uten denne lærdommen, vil det eneste evigeksisterende være plasten vi brukte for mange år siden. Den brytes aldri ned.
Hilsen
Tokapiel Rakjevitan