Designanmeldelse av NRK P3 sin visuelle identitet
Skrevet av Pia Vinningland, Evelyn Waage Fossdal, Marianne Johnsen, Alexandra Andreassen og Michael SkillicornDenne designanmeldelsen skal ta for seg NRK P3 sin visuelle identitet, som sto fremstilt på Visuelt-utstillingen på Grafill. Designbyrået Bleed har laget dette på oppdrag fra NRK.
Les mer/mindre
P3 er en nisje innenfor NRK, rettet mot unge mennesker. Deres nye visuelle identitet er ungdommelig, gjenkjennbart og et nytt friskt pust. Sett i lys av den gamle visuelle profilen, er den fornyet og moderne. Designet er diskre, men samtidig bråkete. Det er lett å forstå at det er P3, fordi man gjenkjenner elementene som gjentas gjennom det hele.
Den visuelle identiteten kan, fra vårt ståsted, minne litt om Høyskolen i Kristiania sin logo. Begge logoene er bygget opp av geometriske former og har de samme bevegelsene.
Det er tydelig at den nye logoen, og alle de visuelle elementene i profilen, er bygget opp av den klassiske NRK-logoen. De har tatt utgangspunkt i den for å lage det nye uttrykket. For å gjøre dette, har de vridd og vendt på alle designelementene vi kjenner igjen fra den originale NRK-logoen. Den nye fonten, emoji-elementene og hele det grafiske uttrykket er bygget på og skapt i samme form.
Det er utformet tre versjoner av fonten. En tynn, en omriss og en bold. De har tatt utgangspunkt i én, og bygget ut de to andre ut fra det. Fonten er leken og hard og uten skygger, noe som gjør at den passer inn i tiden vi er i nå. Med andre ord er de trendy, og representerer ungdommelighet med et moderne pust. Denne fonten ser vi på alle produktene P3 publiserer på alle plattformer, i alt fra en snutt på Facebook til en festivalplakat. Dette har gjort at de har klart å lage en visuell identitet folk kjenner igjen med en gang, og skjønner at det er P3 som står bak.
Fra et historisk perspektiv, er det flere tråder som kan trekkes til den visuelle identiteten til P3. Det starter omtrent 3.000 år før vår tidsregning.
Den første er at vi kan trekke linjer tilbake til hieroglyfene vi kan se i designhistorien fra år 3100 f.kr. (Meggs & Purvis, 2016, 13). Den visuelle identiteten inneholder noe som kan minne om emojier, som tydelig er inspirert av blant annet hieroglyfene. Måten emojiene kan minne om hieroglyfene på, er både uttrykket og metoden man bruker for å tolke dem. Dette er ikke en ukjent metode, da Paul Rand gjorde det samme da han skulle designe en logo for IBM i en konkurranse i 1981 (Meggs & Purvis, 2016, 13). Dette er antageligvis fordi alle kjenner igjen tegn og symboler, og kan relatere til dem.
En annen historisk tråd vi kan trekke til det visuelle uttrykket, og spesielt emojiene, er indianernes totempæler. Motivene på disse ble ofte lagd fra myter og sagn, forbundet med høvdingenes slektslinjer og klaner. Ofte ble dette fremstilt gjennom stiliserte dyrefigurer (Siverts, H., 2018). I emojiene til P3 finnes det flere stiliserte dyr som kan minne om disse, bare i en forenklet og mer abstrakt drakt.
Både elementene og fonten er tydelig preget av pixelart. Dette trekker paralleller til kubismen (Podgorski, D., 2015). Elementene i den visuelle identiteten minner om spillet Space Invaders fra 1978, fordi designet i spillet er bygget av pixler. Pixelart gjenkjennes ved at elementene er oppbygd av pixler, og en pixel er en geometrisk firkant som kan skape et mønster ved gjentagelse. Dette stiluttrykket er preget av starten på det digitale eventyret. Det er et enkelt design, som skapes på en datamaskin. Det ble enklere å skape blant annet pixelart, men også andre designuttrykk, da Macintosh ble brukt av designere (Meggs & Purvis, 2016, 571). P3 tar oss derfor tilbake til starten av digitaliseringen, og fornyer dette gjennom et moderne uttrykk.
Andre historiske paralleller som kan trekkes til fonten, er runer. Runer har et preg av at de ble skåret i tre. Runene unngår helst buer og vannrette linjer, og bruker heller vinkler og skråstreker. Det er disse skråstrekene vi kan se likheter til i fonten til P3, for eksempel i 1-tallet og bokstaven “E” (Heyerdahl, G., 2017).
Dersom vi ser på fargebruk, er det brukt gult og gråsort. Dette er en sprek fargekombinasjon, som skaper kontraster. Det er med andre ord oppsiktsvekkende. Hadde det vært en rich black, mener vi uttrykket ville blitt for intenst. Fargene er nok inspirert av den digitale revolusjonen. I antikken er det tegn på høy rang og makt, men fargen har også blitt brukt for å stigmatisere sosiale grupper. Gult symboliserer glede og varme, men også misunnelse og ondskap. Denne forskjellen kommer frem i om det brukes en varm eller en kald gulfarge (Holtsmark, T., 2009). I P3 er det brukt en varm gultone, som symboliserer en varm og glad følelse. Det blir en signalfarge som vekker oppsikt, og tiltrekker seg øyets oppmerksomhet.
Alle har et forhold til NRK. Det nye designet bygger på det gamle, men P3 er samtidig radikale i valgene sine. Dette ødelegger ikke merkevaren til NRK, da endringene bare gjør det lettere å skille ut P3 som en egen gren. Alle emojiene er gjennomgående like nok til at vi lærer oss å kjenne det grafiske uttrykket og å forstå at det er P3 som står bak, og ikke bare rikskanalen.
Emojiene som blir brukt er moderne og gjenspeiler tiden vi er i, men der er muligens ikke klare nok på hva de betyr. Vi kan eksempelvis se på emojien som kalles “Drag”. Dersom vi ikke ser denne emojien i riktig kontekst, er det vanskelig å forstå at det er drag den symboliserer.
Dersom P3 skulle gjort noe annerledes, burde de ha gjort emojiene enda lettere å forstå. I dagens samfunn blir emojier brukt for å uttrykke seg med symboler fremfor ord, og P3 kunne derfor sett nærmere på emojiene unge bruker i dagligtalen sin og nærmet seg dem enda mer. De har eksempelvis utviklet emojier av dyr, noe som fremstår som meningsløst. Vi stiller spørsmål bak hvilke situasjoner disse skal bli brukt, utenom som fluff og svada uten mening. Kill your darlings, NRK P3.
Referanser
Dahl.Ø, Eikvil.E, Aadna.R.B.N (2011) Fra bilder til alfabeter. Hentet 20.09.2018 fra:
https://ndla.no/nb/node/80890?fag=2603
Heyerdahl, Gerd Høst. (2017, 1. desember). Runer. I Store norske leksikon. Hentet 20. september 2018 fra: https://snl.no/runer
Holtsmark, Torger. (2009, 14. februar). Gult. I Store norske leksikon. Hentet 20. september 2018 fra: https://snl.no/gult
Meggs, P. og Purvis, A. (2016). History of graphic design. Utgivelsessted: John Wiley & sons,Inc.
Siverts, H. (2018). Totempæl. I Store norske leksikon. Hentet 20. september 2018 fra: https://snl.no/totemp%C3%A6l
Podgorski, D. (2015). Style by Necessity. Hentet 20.september 2018 fra: https://thegemsbok.com/art-reviews-and-articles/video-game-reviews-mid-week-mission-ftl-faster-than-light-subset-games/